Kenelle geenitestaus?

Suku, jota ei ole LS-tutkimusryhmän toimesta tutkittu: Mikäli paksusuoli/gynekologiseen syöpään on sairastunut nuori henkilö (< 50 vuotta), tulisi hänen syöpänäytteestään tehdä aina lisätutkimukset. Hoitava lääkäri pyytää poistetusta kasvaimesta tarvittavat lisätutkimukset.jolla mahdollinen perinnöllisyys voidaan tutkia. Mikäli lisätutkimukset antavat viitteen perinnöllisestä alttiudesta tutkittava henkilö ohjataan perinnöllisyysklinikalle jatkotutkimuksiin.
Tunnettu LS-suku:  Tällöin suku on numeroitu LS-tutkimusryhmän toimesta ja suvun riskihenkilöille voidaan tarjota geenitestimahdollisuutta, geenitestaus edellyttää periytyvyysneuvontaa ennen verinäytteen ottamista.
Tällä hetkellä rekisteröityjä LS-sukuja on 320 ja testattuja geenivirheen omavia henkilöitä on Suomessa  n. 1600
Kuulunko tunnettuun syöpäsukuun? Parhaiten asia selviää ottamalla yhteyttä LS-tutkimusryhmään! Ota yhteyttä yhteydenottolomakkeella
Mitä hyötyä testauksesta? Niille suvun jäsenille, jotka eivät ole geeniperimää saaneet, testin tulos on vapauttava. Heidän ei tarvitse pelätä sairastumistaan ja he voivat olla varmoja siitä, että myöskään heidän lapsillaan ei ole tätä perimää. Niille, joilta virhe paikannetaan, on tiedosta hyötyä koska hänelle järjestetään elinikäinen paksusuolitähystysseuranta ja mikäli kyseessä on naishenkilö myös gynekologinen seuranta. Näillä tutkimuksilla pyritään toteamaan muutokset varhaisvaiheessa ja näin syövän synty voidaan ehkäistä.
Tyytyväisyys: Tehdyn tutkimuksemme mukaan 90% ennakoivaan geenitestiin osallistuneista oli tyytyväisiä osallistumisestaan testiin (1kk ja 1 vuoden kuluttua tutkimukseen osallistumisesta)  Actan-Collan et al. Int.J.Cancer 2000

LynchSyndrome_Photo.jpg